Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dilluns, 7 d’abril de 2008

EXPOSICIONS EXPOSICIONES

EXPOSICIONS.- El Castell de Mediona obre les seves portes als artistes i artesans de la contrada perquè aquest trobin en ell un espai on mostrar les seves creacions. Des de que aquesta iniciativa es va posar en marxa en 1997, s’han realitzat una mitjana de quatre exposicions anuals de les obres més variades: ceràmica, pintura, escultura, forja, estampats, fusteria, antiguitats, eines del camp... D’aquesta manera, el Castell ha estat capaç de generar per si mateix bona part de l’activitat cultural que, juntament amb els concerts i les festes populars, són un aspecte fonamental de la seva vida en els darrers onze anys. Els autors i les autores de les obres exposades, per la seva banda, disposen així d’un lloc de trobada amb el públic, no tan sols d’aquelles persones interessades expressament en la creació artística o artesanal, sinó també de totes aquelles que visiten el conjunt medieval per altres raons.

EXPOSICIONES.- El Castillo de Mediona abre sus puertas a los artistas y artesanos de sus alrededores para que encuentren en él un espacio donde mostrar sus creaciones. Desde que esta iniciativa se puso en marcha en el año 1997, se han realizado una media de cuatro exposiciones anuales de las obras más variadas: cerámica, pintura, escultura, forja, madera, antigüedades, herramientas del campo... De esta manera, el Castillo ha sido capaz de generar por sí mismo buena parte de la actividad cultural que, junto con los conciertos y las fiestas populares, son un aspecto fundamental de su vida en los últimos once años. Los autores y las autoras de las obras expuestas, por su parte, disponen de un lugar de encuentro con el público, no sólo de aquellas personas interesadas expresamente en la creación artística o artesanal, sino también de todas aquellas que visitan el conjunto medieval por otras razones.

PINTURES DE LLUÍS BLANC.- Actualment, al Castell de Mediona es pot visitar una petita mostra de la pintura de Lluís Blanc, artista resident a Mediona. Consta de nou quadres de la sèrie “concepts”, de format reduït i valorats entre 350 € i 500 €. També podeu trobar aquarel·les de Rosalia Comelles i ceràmica de Marta Carbonell, així com una mostra de l’exposició de brocanteria “I com passa el temps” realitzada el passat estiu per Jaume Saumell.

PINTURAS DE LLUIS BLANC.- Actualmente se puede visitar en el Castillo de Mediona una pequeña muestra de la pintura de Lluis Blanc, artista residente en Mediona. Consta de nueve cuadros de la serie “conceptos”, de pequeño formato y valorados entre 350€ y 500€. También se encuentran acuarelas de Rosalía Comelles y ceràmica de Marta Carbonell, así como una muestra de la exposición de objetos antiguos ” Y cómo pasa el tiempo” realizada por Jaume Saumell.