Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dimecres, 26 de novembre de 2008

La borsa de Mediona: S'IMPOSA EL COLOR VERMELL

El refredament global de la zona euro ha afectat sobtadament a Mediona, provocant per primera vegada en el present cicle la congelació de la liquiditat disponible als nivells baixos de l’estructura (la feixa dels animals) i als punts més exposats a les turbulències (les cassoletes de l’aigua per a les gallines). Aquesta solidificació dels actius líquids no afecta, de moment, als grans dipòsits (el d’entrada o la bassa de les oques) ni a la xarxa de distribució del seus beneficis (les canonades). El ingressos sobtats (d’aire polar) han accentuat la tendència que s’observava des de finals de l’estiu, quan al predomini gairebé generalitzat del color verd (de pins i alzines) van començar a plantejar-se dubtes (fulles que giraven cap al groc a les figueres i el plàtan). Aquest escenari ha desembocat en una repuntada del vermell en punts clau del panorama (el barranc de Can Verdaguer o el congost de la riera), on s’imposa en valors diferencials (freixes, roures i altres arbres de fulla caduca). El mateix color es va tornant cada cop més persistent en sectors vitals que portaven molt de temps inactius i que ara s’han reactivat amb força (la llar de foc i la estufa de llenya). Si aquesta no fos una secció de borsa molt seriosa que només utilitza el llenguatge especialitzat dels economistes i poguéssim parlar com la gent, diríem que la cosa està que treu fum. I com molt bé havien anunciat els analistes, aquesta situació està produint una reducció considerable en las reserves de combustible vegetal acumulades en cicles anteriors, encara que la baixada no és preocupant gràcies al superàvit d’existències. Entre els valors al alça del moment destaquen Rovellons i Camagrocs SA (Sols o Acompanyats), que també giren a la tonalitat emergent. El mercat local està a l’espera de la refundació dels Fredolics, que per aquí anaven una mica endarrerits abans de la reunió del G-20 a Washington (es fan fredolics, a Washington?). De tota manera, si finalment es produeix l’esperada revifalla d’aquest gran valor forestal, serà per fer una cimera i llogar-hi cadires (o demanar-les prestades a algun veí que en tingui dues). I tot plegat sigui dit d’aquesta manera tant enrevessada només per apuntar-vos que, malgrat els discursos incomprensibles amb que pretenen convèncer-vos de que les crisis cícliques del capitalisme són una catàstrofe natural, les coses realment naturals segueixen rutllant més o menys com sempre a Mediona: després de la calor de l’estiu, la tardor punteja el paisatge verd amb traces vermelles i la primera glaçada sorprèn a les gallines quan es lleven al matí, si plou hi ha bolets i si has fet llenya t’escalfes a la vora del foc... I aquí trobareu un racó per comprovar-ho tot rumiant que, si un invent que no sigui natural amenaça periòdicament la nostra vida, potser seria cosa nostra el canviar-lo. Sí o què?

Fotografies (per ordre de publicació): El barranc de Can Verdaguer es pinta de vermell. La bassa de les oques i al fons, la riera. El plàtan gira al groc. La llar de foc. El rovellons a la brasa. El camagrocs.

1 comentari:

nayrapv ha dit...

JAAAAJAJJAA
Amb el fred que fot, ja m'agradaria a mi veure en directe com treu fum l'actualitat al Castell de Mediona!!!
Res d'Or, lingots de camagrocs S.A.!!!