Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dimecres, 19 de novembre de 2008

LES PETJADES DELS TEMPLERS A MEDIONA
El de Mediona no és, rigorosament parlant, un castell templer: quan els cavallers de la milícia hi arribaren l’any 1226, el nucli fundacional de la fortalesa ja existia, i quan ells varen marxar, possiblement al voltant de l’any 1241, aquesta va continuar creixent. Però quines transformacions va experimentar el recinte durant els aproximadament 15 anys que els frares guerrers varen ser els senyors de Mediona?

¿Pot ser el suposat bafumet, aquesta màscara inicialment satànica que avui segueix vigilant amb un mig somriure des de l’arcada de l’antiga entrada a la fortalesa, l’única petjada del seu pas pel castell? ¿O tal vegada tindran part de raó aquells que pensen que va ser precisament l’arribada de l’Ordre del Temple, amb tota la seva força política i econòmica, el que va impulsar el creixement del nucli fortificat de Mediona des del primitiu Turó fundacional del segle X a un recinte més semblant al que actualment coneixem? ¿Cal atribuir als monjos guerrers només la construcció de l’espai que al segle XIII probablement servia d’estable per als seus cavalls i que després es va convertir en celler o potser ells, gent de missa i amb tant de poder, varen tenir quelcom a veure amb que la petita capella romànica del segle XII comencés a experimentar l’ampliació gòtica que la va transformar al llarg dels segles XIII i XIV? Si realment foren ells qui edificaren el que avui anomenem el celler i que en el seu temps seria l’estable, ¿no construirien també l’arcada que porta cap al pati, l’escala que puja des de les quadres fins al pis de dalt –actualment tallada per les reformes del segle passat-- o la portalada mig soterrada que s’endevina a un nivell inferior del que ara és la porta de l’antiga rectoria?

Cap d’aquestes preguntes es pot respondre avui documentalment i, per això, són sovint motiu de debat entre alguns dels nostres visitants que s’acosten a Mediona cercant, precisament, les petjades del pas del templers. N’hi ha que les busquen en els vuit nervis de l’absis de l’església o en una suposada cripta subterrània que hi hauria a sota d’ells per a ritus no massa ortodoxes. D’altres les troben en les energies especials que poden sentir al castell i que, segons molts, acostumen a ser una de les característiques dels llocs triats per aquells monjos guerrers que potser van tornar de les seves creuades per terres de l’orient amb alguns coneixements que no serien a l’abast de tothom. Hi ha també qui les cerca només amb les eines de la raó i el coneixement científic de la història i l’arquitectura. Sigueu de la mena que sigueu, tant si ja sou entesos en la matèria com si tot just us acaba de picar la curiositat, les petjades del templers us esperen a Mediona.

A les fotografies de Martí Lahosa podeu veure l’actual celler, que hauria estat construït el segle XIII pels templer com a estable per als seus cavalls, i la cúpula del absis de l’església ( probablement gòtic XIII-XIV).