Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dimarts, 9 de desembre de 2008

El Quixot passa per Mediona

Quan algú busca un castell, acostuma a mirar ben amunt, cercant-lo al cim del turó més alt del que hi ha al voltant. Per això, molts dels visitants que avui arriben a Mediona pels nous camins de dalt, el primer que pregunten és “què fa aquest castell aquí a baix”. La majoria ho entenen quan se’ls explica que la funció d’aquesta fortalesa era controlar el pas natural que ressegueix la llera del riu Mediona i que, per fer-ho quan tot anava a tall d’espasa i cop de roc, calia ser-hi ben a prop. Però sempre hi qui, mirant avall cap al que ara és la riera, no acaba d’explicar-se que algú es prengués la feinada de construir tot un senyor castell per vigilar “això...” Aleshores sempre va força bé ensenyar el gravat de la Guerra del Francès, que demostra que milers de soldats de l’exèrcit napoleònic varen triar aquest pas estratègic per anar cap al setge d’Igualada.
I si encara queda algun dubte, des de l’any 2004 tenim un altre argument per demostrar que aquest congost, que avui sembla tornar a ser res més que un rierol mig salvatge, oblidat pels qui l’haurien de protegir i maltractat per quatre domingueros motoritzats, va ser durant segles una via de comunicació molt importat. I és que aquell any, just abans del segon centenari de la primera edició del Quixot, un historiador del Penedès va trobar a un antiquari de Suïssa un mapa del segle XVIII en el que apareix ben marcat amb vermell el camí que passa per sota el Castell de Mediona.
I és que, segons sembla, a Carles III, rei d’Espanya, li agradava molt el Quixot. I com que era rei, i per això manava, devia encarregar als seus geògrafs i enginyers que li fessin un plànol de per on passaven les aventures de la novel•la que ell llegia. I segons el mapa que l’hi dibuixaren, Cervantes hauria situat l’episodi número 32 (el dels bandolers) just al congost de Mediona.
Bé, si, d’acord: el Quixot és un personatge de ficció que no va existir, per la qual cosa no va passar per aquí ni per allà. Però sí que va existir Miguel de Cervantes, i si al escriure’l va situar un episodi al congost de Mediona seria per que ell hi hauria passat. Però potser tampoc Cervantes va creuar sota l’ombra d’un castell que no anomena al seu llibre, qui ho sap? En tot cas, el que sembla del cert que van passar-hi son els tècnics a qui Carles III, rei d’Espanya, va encarregar que li dibuixessin el recorregut del Quixot des de El Toboso, a la Mancha, fins a Barcelona, on acaben les seves aventures. I encara que només fos per que al arribar a Mediona diguessin: “El rei és allà lluny a les Espanyes i no se n’enterarà, tu tira pel recte, pel camí més fàcil”, si van triar aquest pas i no un altre, seria perquè alguna importància tindria, sí o què?.
L’historiador que l’any 2004 va trobar aquest mapa a un antriquari de Suïssa és en Carles Querol, ex alcalde de Sant Sadurní i amic per sempre de Mediona, on de petit es va trencar una cama –però aquesta és una altra història— i a on torna quan pot i cada cop que te bones notícies. Com aquesta de la troballa del recorregut del Quixot per aquest congost, que ens va comunicar immediatament i que des de aleshores tants cops ens ha servit d’argument per explicar la importància del pas per la riera.
Ja fa un temps, el Carles ens va tornar a visitar i ens va dur una reproducció ampliada i emmarcada del mapa de la ruta del personatge cervantí per substituir el quadret que tanta feina havia fet des del 2004. Reproduïm el plànol i en una propera entrega deixarem que sigui el mateix historiador que va fer la troballa, amb fragments de l’article que va publicar al setmanari comarcal 3de8 amb motiu del descobriment del mapa, qui us expliqui l’apassionant història del pas del Quixot per Mediona i la seva topada al congost amb uns bandolers catalans que, ves per on, parlaven català.