Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dissabte, 13 de desembre de 2008

L'allargada ombra dels templers a Mediona (2)
ELS NÚMEROS CABALÍSTICS A LA CAPELLA DEL CASTELL

Molts entesos creuen veure una clara referència a la càbala i els seus números carregats de significats ocults en els set espais en que està dividida la cúpula de la església de Mediona. Alguns d’ells ho relacionen amb la presència dels templers al castell durant un període del segle XIII i ho lliguen amb la ampliació gòtica de la primitiva capella romànica, que va començar precisament en aquella època per culminar el segle següent. Fins i tot hi ha qui pensa que l’absis actual es va edificar aprofitant una antiga torre de defensa que hi hauria hagut en el mateix emplaçament. De ser cert, tot plegat implicaria, si més no, una certa influència dels cavallers del Temple en una construcció religiosa que la majoria dels historiadors situen més enllà del curt temps que aquesta milícia de monjos guerrers va assumir la senyoria del castell.

Entre els visitants que s’acosten a Mediona cercant les petjades dels templers no han estat pocs els que han comptat les columnes que s’ajunten en la clau que té gravada la mà de Mediona per trobar el número cabalístic, però fins ara ningú s’havia fixat en que també són set els esglaons de l’escala d’entrada a la capella. Qui se’n va adonar va ser Jaime González, un xilè amb residència al País Valencià, que va visitar el castell la setmana passada.

D’acord amb els seus coneixements en matèries que altres consideren més o menys ocultes, el número 7 seria el resultat la suma dels quatre elements terrenals (la terra, l’aigua, l’aire i el foc) i els tres nivells superiors: “L’esperit, amb la capacitat de exercir la voluntat; el discerniment, amb la capacitat de distingir entre el bé i el mal, i el pensament abstracte, amb la capacitat d’abastar les idees pures”.

Tota aquesta simbologia podria trobar-se en l’escala de l’església de Santa Maria de Mediona, que efectivament està dividida en dos grups d’esglaons ben diferenciats: els tres de dalt, que són rectes, i els quatre d’abaix, que són semicirculars i constitueixen un dels trets més característics de la capella del castell. Jaime González es pregunta si corresponen a dues fases constructives diferents, potser les que separen el romànic del segle XII de la reforma gòtica del XIII-XIV.

Esbrinar si els templers varen tenir quelcom a veure en la construcció d’una escala per la que en segles posteriors moltes generacions de medionencs entrarien a l’església, si van ser ells qui van projectar la suma de tres esglaons rectes als quatre semicirculars de la capella original que van trobar al arribar a Mediona i, en definitiva, si el fet de que el resultat final hagi estat el 7 cabalístic, és un altre repte pels que creuen que al castell s’hi poden trobar les empremtes d’aquells monjos cavallers.