Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME



Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURA



El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADES



Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.




Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dilluns, 9 de febrer de 2009

calçotades i calçots (3)


Recepta de la salbitxada

Tenint en compte que cada mestre/mestressa té la seva pròpia fórmula per tal d’elaborar la salbitxada, ressenyarem la que fem aquí al Castell.

Ingredients per a 10 persones:

250 grams d’ametlles torrades i pelades
125 grams d’avellanes torrades i pelades
13 o 14 tomàquets madurs escalivats
2 caps d’alls escalivats
1 copa de mida de vi, de vinagre blanc
1 cullerada gran de sucre
Dues culleradetes de pebre vermell dolç
La polpa de 3 nyores
Sal
200 cc d’oli d’oliva

Elaboració:

Posar els fruits secs a la Termomix i picar-ho tot molt i molt. Després, anar afegint la resta dels ingredients, menys l’oli, i tornar a picar fins que quedi una salsa suau.

Passar aquesta salsa a un bol i anar afegint-hi poc a poc l’oli d’oliva.

A l’hora de menjar-vos el calçots no us oblideu de posar-vos un pitet. Bon profit!!


Altres receptes

I per aquells que no tinguin la possibilitat de gaudir d’una calçotada clàssica, donarem una altra recepta treta de “La cuina del calçot” de Joan Jofre i Agustí García, publicat per Cossetània edicions.

Hem optat per donar una recepta de peix de tal que la gent que no consumeix carn pugui també aprofitar-se d’aquest aliment tan ric en vitamines i minerals, i ple de propietats tonificants, diürètiques i digestives com és el calçot.

Ingredients per a 4 persones:

4 lloms de lluç d’uns 200 grams cadascun
¼ de litre de fumet de peix
1 got de vi blanc

Per a la compota:

800 gr. De calçots
1 decilitre d’oli d’oliva
50 grams de mantega
1 cullerada de mel
2 cullerades de vinagre
Sal
llorer

Elaboració:

En una cassola hi posem l’oli, la mantega amb els calçots tallats en juliana i ho deixem estofar lentament. Seguidament hi afegim la mel, el vinagre, el llorer i el vi blanc, ara ho deixem coure uns cinc minuts. Després, hi afegim els lloms de lluç que prèviament haurem enfarinat, i el fument i ho introduïm al forn uns vint minuts.

Que us aprofiti