Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dimarts, 10 de març de 2009

REPARACIO DELS DANYS DE LA VENTADAEl passat 24 de gener, Mediona va rebre el cop més fort de la ventada que va bufetejar el nostre país. Les dades assenyalaren 214 kilòmetres per hora al poble de Sant Joan. Si hem de creure als meteoròlegs, va ser el nivell més alt registrat aquell dia no tan sols al Principat, sinó a tots el Països Catalans i també a l’Estat espanyol. Malauradament, l’anemòmetre que des de l’any 2001 ens havia comptat la velocitat del vent que bufava concretament al castell s’havia avariat (probablement per una tronada elèctrica anterior que va malmetre el seu sistema informàtic), però l’experiència ens demostra que després de passar per Sant Joan el mestral es reforça notablement al acanalar-se pel congost de la riera. Això ens fa pensar que, malgrat que no hi hagi un registre que ho demostri, probablement aquí la castanya deuria ser superior al rècord dels 214 km/h.

I els efectes? Doncs afortunadament no tant greus com per merèixer un apunt a uns informatius aleshores farcits de desgràcies: moltes teules enlaire, el sostre d’una capella que va voler arribar al cel, alguna porta que va fugir de les seves frontisses, finestres que no aguantaren més ponentades, un parell d’alzines que varen perdre les branques que no se’ls va endur l’incendi del 94, la llum a can pistraus i el cable del telèfon arrencat per la caiguda d’un arbre que ens ha deixat molts dies sense aquesta comunicació... Per això, encara que ja fa un mes llarg de tot plegat, des del bloc intentarem anar donant als amics de Mediona algunes pinzellades de les conseqüències d’aquella ventada... i de com se’ls hi va fent front.


El dany més importat i alhora més espectacular el va patir la capella del Sant Crist, on el vent va aixecar el sostre com si fos una tapadora i va deixar a cel obert aquesta construcció datada al segle XVIII. El vent va arrencar la finestra del cor, que dona a ponent sobre la riera, i va entrar amb molta força a l’església del castell. Un cop a dins va trobar en la cúpula de la capella el punt més feble per tornar a sortir i un forat que havia quedat obert a la cúpula de guix en una restauració inacabada de l’any 1994 va actuar com a xemeneia, fent volar la teulada superior.


La bona notícia és que aquesta setmana, després de l’espera imposada pels tràmits, han començat les obres de reparació de les teulades afectades i del sostre de la capella del Sant Crist. La feina la realitza la constructora Urcotex sota la supervisió del despatx d’arquitectes de Xavier Guitart. Per poder accedir a la coberta de l’esglèsia s’ha muntat una gran bastida. S’estima que els treballs poden durar un parell de setmanes. També es repassaran les teules de l’edifici de l’antiga rectoria, on immediatament després de la ventada es va fer una reparació provisional d’urgència per evitar l’entrada d’aigua de pluja.