Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dimarts, 16 de juny de 2009

Clausura de l'exposició d'art jove de Mediona...

El passat diumenge 7 de juny es va celebrar la clausura de la exposició que els i les joves artistes de Mediona han mantingut oberta al Castell de Mediona durant els dos darrers mesos. La mostra, amb obres d’una desena de creadors, recollia un ampli ventall de manifestacions artístiques, des de la pintura, el dibuix, el collage, la poesia o la escultura fins als treballs de forja i joieria.

La cloenda es va convertir en tota una jornada participativa que va començar al matí amb una demostració d’oficis i artesania a càrrec dels mateixos expositors. Així, a la plaça del Castell es va poder veure el procés d’una escultura en fusta, des dels primers talls de moto-serra fins el treball acurat de les eines que anaren donant forma a un gran tronc de pi, on es va poder col•laborar en la pintura rítmica que treia colors seguint els sons arrencats a diferents estris i materials.


Al mateix espai es van instal•lar les paradetes d’un mercat d’intercanvi en el que uns portaven llibres i sortien amb una cassola i els altres deixaven una samarreta i s’enduien un fanal.

Amb quatre fustes i molt d’enginy, la Yuca i els seus “pirates” van construir al mig de la plaça tot un vaixell amb la seva bandera negra de la calavera flamejant a dalt del pal, dins del qual, cap allà mitja tarda, varen escenificar l’obra de teatre “Myamar, el timón eres tú”.
El text era de Katy Gómez Sànchez i a la seva representació hi participaren la mateixa directora de l’obra, la Yuca Gómez Sánchez, la Sandra Martín Méndez, en Jordi Tomás Sanpedro, l’Anna i en Diego Gámez Castillo i l’Àngel Gonzàlez Riera, amb la col•laboració de José Mancera Serrano als efectes de so. El treball de tots ells, mig en català i la resta en espanyol, va ser celebrat amb grans aplaudiments per part d’un públic encantat al que la representació se li va fer curta i demanava que es repetís sencera ... “de la proa fins a la popa”!

La festa va continuar fins que es va fer fosc amb la música fusion del grup “Berrea”, que ja va actuar el passat 4 d’abril en la inauguració de l’exposició i que, en la seva clausura, ja havia conquistat a nous incondicionals. Les seves interpretacions van sonar més fort gràcies a l’equip de so cedit per l’Ajuntament de Mediona, que també va col•laborar a les activitats de la cloenda portant el tronc per a la demostració d’escultura en fusta.

I d’aquesta manera es varen acomiadar l’Eva i la Melissa de can Xombo, l’Àngel, l’Àfrica i el Iba, en Manel Padilla, Juani Márkez, la Libertad, la Noe del Casal, el Màdem i la Yuka, principal motor d’aquesta experiència que no ha estat una més entre les moltes i moltes exposicions que s’han fet al Castell des de que, allà per l’any 97 del segle passat, aquest va obrir les seves portes a tots el artistes i creadors que volguessin aprofitar-lo per donar a conèixer la seva obra. Després d’aquesta aventura, els i les joves artistes de Mediona son una mica menys joves i un xic més re-coneguts com artistes que abans de començar-la. Per molts anys i que ho tornem a veure.

1 comentari:

Penedesfera ha dit...

Hola,

Gràcies per afegir-vos a la Penedesfera www.penedesfera.cat, la comunitat de blocaires de l'Anoia, l'Alt i el Baix Penedès i el Garraf.

Us agrairíem que per a difondre i augmentar la xarxa feu un link del vostre bloc cap al portal. A la barra lateral trobareu logos i consells per millorar la visibilitat a la Penedesfera.

Recordeu que al web trobareu tot un seguit d'eines per tal de millorar la comunicació i la participació entre els penedesencs a internet.

Salutacions i felicitats pel bloc!

Daniel García Peris
www.danielgarciaperis.cat