Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dilluns, 1 de juny de 2009

Roquero solitari, Merla blava (Monticola solitarius)Quina il•lusió ens fa poder observar cada dia la presència d’aquest espècimen al Castell de Mediona, des de primera hora del matí fins al capvespre veiem al pare i la mare anant i tornant amb menjar al niu on criden i criden els pollets. Aquest espectable ens ha donat l’oportunitat d’aprofundir una miqueta més en el mon de l’ornitologia i gràcies a ells ho podem compartir amb vosaltres.

El mascle és blau amb algunes zones metàl•liques que és noten més a l'època de festeig. Te la cua curta. Ambdós tenen un bec llarg i molt robust que els dóna una silueta força característica. La femella és burella amb taques més clares i amb la cua negrosa.

Té un caràcter esquerp i retret. És una espècie mes aviat sedentària.
Té costums solitaris, poques vegades és veu acompanyada d'altres espècimens si no és en el cas dels grups familiars.
Salta molt hàbilment entre el rocam, on fàcilment s'amaga davant la presència dels depredadors, car és una espècie molt malfiada i tímida.
El seus hàbitats naturals són els murs rocosos, prop de l'aigua. Poden viure tant en penya-segats costaners com a muntanyes de fins a tres mil metres d'alçada i en alguns llocs i pobles deshabitats.

El seu cant és aflautat i melodiós i, a més a més, destacaria si la resta dels ocells estiguessin en silenci, especialment en aquells dies de pluja o al capvespre.

La femella és fidel al lloc triat per primera vegada per a nidificar, la qual cosa ens indica que probablement la pròxima primavera la tinguem novament en el mateix lloc. Estarem atents a la notícia.

Elles normalment nidifiquen en forats rocosos, en muntanyes abruptes, espadats, pedreres, roquissars i tarteres, tal com hem pogut comprovar aquí, però, per dintre el forat és enconxat i còmode per a albergar als 5 o 6 ous. Els ous són blaus i solen tenir taques vermelles, la seva incubació dura gairebé 13 dies i els pollets és mantenen en el niu 18 dies, la qual cosa vol dir que a mitjans o finals de juny podrem contemplar la difícil tasca que és iniciar el vol.Foto cedida per Claudia Guillem (si la voleu ampliada, cliqueu sobre la foto)

De règim principalment insectívor, captura hàbilment els artròpodes entre les pedres i al vol. Fins i tot, gràcies a la paciència impressionant de la nostra amiga Clàudia Guillem, hem pogut comprovar com aquest petit ocellet és capaç de caçar una sargantana per a dur-li l'aliment a les seves criatures. No sabem com ho reparteix, perquè la nostra inestimable fotògrafa, embarassadísima ella, no va poder apropar-se al niu, ja que és troba a molts metres d’alçada.