Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dimarts, 1 de setembre de 2009

Aquest diumenge, CONCERT DE XAVI DÍAZ JAZZ
* L’ACTUACIÓ SERÀ A LES 5 DE LA TARDA A LA CAPELLA DEL CASTELL DE MEDIONA

El grup Xavi Díaz JAZZ actuarà aquest diumenge 6 de setembre al Castell de Mediona en el marc de les activitats programades pel tradicional aplec. El concert començarà a les cinc de la tarda a l’església de Santa Maria, dins de l’antic conjunt medieval, i és la col•laboració de l’Ajuntament de Mediona amb aquesta festa popular.Nascut a Vilafranca del Penedès, Xavi Díaz aprèn a tocar la guitarra als 16 anys imitant als Beatles amb els seus companys d’institut. Cap allà els anys 80 va estudiar solfeig i guitarra clàssica al Conservatori del Liceu. En aquella època formà part de l’orquestra de ball Ombrel•la i va començar els estudis de jazz a l’Aula de Barcelona. S’inicia en aquest apartat musical en el grup del saxofonista Enric Alegre i forma el seu primer grup de jazz fusion Vèrtex de Zenc. Col•labora també en el disc del cantautor Pere Papasseit Papasseit canta a Papasseit i entra al grup Baloo Rock, amb el que realitza gires per Catalunya i enregistra dos discs: Linda Lou i 900 300 100. Als anys 90 es dedica plenament a l’activitat musical donant classes en escoles i actuant amb l’orquestra de ball L’Havana. També actua durant dos anys amb la Standart Big Band de Martorell, el grup de blues Freak Brothers i la formació de standarts de jazz Sundown.

Després d’acabar els seus estudis en l’Aula de Barcelona, forma el seu grup de jazz el 2004. Durant aquest any consolida el seu repertori en petits clubs de les províncies de Barcelona i Tarragona. En l’any 2005 grava el seu primer CD, Hyperhidrosis, amb vuit temes originals. Actua en festivals com “Calima”, “Senglar Ciutat de Lleida” i és finalista del concurs “Iniciativa Jazz Copons”. En el 2006 actua en festivals com: “Cicle Ateneu Igualadí”, “Jazz Cava de Terrassa”, “Cava jazz de Guardiola” i “Jazz a l’Auditori del Vendrell”. Al finalitzar l’any edita el seu segon disc amb vuit noves composicions, Xavi Díaz Jazz Quintet. En el 2007 participa en el primer festival de jazz de Vilafranca del Penedès “Vi Jazz”, compartint escenari amb el saxofonista italià Stefano de Batista i el contrabaix nordamericà Charlie Hayden.

El Xavi Díaz Jazz ofereix un repertori original amb influències del be bop i el hard bop de meitat del segle XX, i de figures com Charlie Parker, Wes Montgomery o Milers Davis. Actualment formen part del grup: Xaví Díaz (guitarra elèctrica), Marcos Serrano (saxo tenor), Jordi Mestres (contrabaix), Josep Maria Domènech (Piano) i Jimmy Piñol (bateria). Per a més informació, audio i vídeo inclosos, consulteu el web: www.xavidiazjazz.es/