Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dimarts, 1 de setembre de 2009

EXPOSICIÓ D'ESCULTURES EN FUSTA REALITZADES PER LIBERTAD GÓMEZ IBÁÑEZA partir d'aquest diumenge 6 de setembre, el Castell de Mediona acull una exposició d'escultures en fusta realitzaddes per Libertad Gómez Ibáñez. La inauguració de la mostra coincideix amb la celebració de l'Aplec, que des de fa ja més de deu anys inclou en cada nova edició una activitat cultural d'aquesta mena per a donar a conèixer al públic l'obra dels nostres artistes, artesans i creadors en general, al mateix temps que aporta un alicient més per a tothom que en aquesta diada s'apropa al Castell per participar en la festa popular. Aquí teniu les dades d'aquesta jova escultora i la seva trajectòria professional:

LIBERTAD GÓMEZ IBÁÑEZ

FORMACIÓ

- 2009- CFGM Policromía i Daurat - Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja.
- 2007- CFGM Talla i Escultura en Fusta – Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja.
- 2003- CFGM Tècnic d’Arts Plàstiques i Disseny Ebanistería Artística- Institut Llars Mundet.


EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL

2009: Curs d’estiu, “Manualitats per a nens”, utilitzant l’art com a mitjà per a treballar aspectes emocionals i de conducta.

2009: Elaboració de l’ escultura monumental “Aprenentatge”, al Castell de Mediona, junt amb l’escultor Juan Alemany. Obra que resta exposada permanentment als jardins del Castell.

2008-2009: Projecte d’investigació: aplicació de tècniques tradicionals a la creació actual.

2007: Projecte d’Obra Final de Carrera
Tasques: 4 escultures monumentals. Policromades.

2006: Sr. MEDINA AIYON, Escultor i tallista.
Tasques: Col•laboració com a aprenent de tallista en l’elaboració d’un Crist mort.

2006: Ajuntament de Gòsol (Llotja)
Tasques: Col•laboració en el desenvolupament del Projecte del Centenari del Pas de Picasso a Gòsol: elaboració d’escultura monumental, junt amb l’escultora Tina. Obra que resta exposada permanentment al Museo de Gòsol.


DADES PROFESSIONALS COMPLEMENTÀRIES

2009: Exposició Col•lectiva “Artistes de Mediona” al Castell de Mediona.

2008: Exposició individual “Cafeteria Marisa” Sant Sadurní d’Anoia.

2008: Exposició individual “Cafè del Raval” Sant Sadurní d’Anoia.

2008: Exposició conjunta 7è Premi Climent Muncunill Roca per a joves artistes. Manresa.

2007: Exposició conjunta d’Art Contemporani al Centre Cívic del Barri de Sant Andreu.- Barcelona

2006: Symposium d’Escultura Saint Beat (França): Elaboració d’escultura.

2006: Exposició col•lectiva Saint Beat (França).

2006: Participació en Concurs d’Escultura “Ciutat d’Igualada” i posterior exposició conjunta amb la resta de participants – Biblioteca Municipal d’Igualada.

2005: Exposició individual, “Raíces” a l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, dins dels Actes de la Setmana de la Joventut.

2005: Jornada de Nens amb discapacitat i aplicació pràctica de treballs artesanals (fang)- CEIP Berja.- Almería.

3 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Genial. És fantàstica tan la seva obra com ella mateixa. Animo a tothom a anar a veure-la. M'ha agradat moltíssim. Endavant "Líber" és una obra preciosa.

Anònim ha dit...

jo conec aquesta noia, i si es com la familia... mare de deu señor, quina familia que te.