Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dissabte, 30 de gener de 2010

EL CASTELL DE MEDIONA A “PÀGINA DOS” DE TVE2El passat diumenge 17 de gener estava previst que TVE2, dins del seu espai literari “Pàgina dos”, emetés una entrevista amb David Monetagudo sobre la seva novel•la “Fin". Per il•lustrar-la, un equip del programa va realitzar una gravació al Castell de Mediona, que l’autor va conèixer en la seva època de casa de colònies i que li va servir de font d’inspiració pel seu relat. Així ho varem anunciar a través del bloc als nostres milers i milers de seguidors, que aquell dia segurament van deixar de banda família i amics, ocupacions i aficions, les reserves al Bulli o una entrada de tribuna pel futbol, tot, per concentrar-se davant la pantalla del televisor disposats a veure aquest programa. Però la previsió no es va complir i, per canvis en la programació, aquell diumenge el Castell no va aparèixer per cap costat a “Pàgina dos”. L'onada de protestes populars va ser tan i tan gran que a punt va estar d’ensorrar l’audiència de TVE i el pirulí de Torrespaña, de retruc. I encara més: no va faltar qui recordés aquell ministre japonés que va haver de dimitir per un programa de la tele que no havia començat a l'hora prevista. I això va fer trontollar la Moncloa i fins i tot la Zarzuela mentre, a fora, anaven a ganivetades entre ells mateixos els que volien prendre el poder. I tot plegat ja pintava un final tan apocalíptic com el que David Monteagudo va imaginar per a la seva nove·la. (I fins aquí potser ens hem permés una mica de ficció, ja que de literatura es tracta, però el que segueix va de debó:) I com no podia ser d’una altra manera, al final la cadena estatal va corregir el nyap i va emetre el programa tan esperat sobre “Fin”. Ho va fer el passat dimarts i el repetirà aquest diumenge, a les 20.30 h. Així ens ho va comunicar, molt amablement, Espe Madrid , responsable de realització en l’equip de gravació que va rodar al castell. Així és que, milers i milers de seguidors del bloc, aquest 31 de gener de 2010, no us perdeu el “Pàgina dos”. (I, si us el perdeu, penseu que un cop emès, aquest espai quedarà al web www.pagina2.es.) Una aclaració: quan parlen del "refugio de San Quintín de Mediona", es refereixen en realitat al Castell de Mediona, que ni es "refugio" ni és a Sant Quintí. I una advertència: l'estructura del programa ha partit en tres blocs diferents el temps dedicat a aquest tema, així que, si us interessa, no desconnecteu quan s'acabin les imatges de Mediona (al començament) i passin a una altra cosa, perquè més tard vindrà l'entrevista amb el David Monteagudo i, quan us penseu que aquesta ja s'ha esgotat del tot, encara queda el repicó. Emocionant, no? Bé, doncs, prepareu les crispetes, enfonseu-vos al sofà i premeu "on" al comandament perquè, ara sí que sí, el castell sortirà a TVE2.

(Si voleu més informació sobre el llibre i el seu autor, mentre espereu que comenci el programa podeu rellegir l'entrada publicada el passat 15 de gener al bloc)