Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dimecres, 5 de maig de 2010

EL PRIMER RAIG D'AQUEST MAIG


Ara que el sol torna a sortir, toca parlar de les pluges: tothom ho fa i nosaltres no podem estar-nos-en. Els diaris en van plens, els telenotícies ja ho han explicat gairebé tot i a l’espai del temps no hi caben més dades de les precipitacions ni més fotografies dels seus efectes. Des del nostre bolc només ens queda donar a tots els amics i les amigues del Castell la informació corresponent a aquest petit recó de món que ells i elles s’estimen. Diguem, d’entrada, que la fortalesa sembla haver resistit prou bé una nova tempesta en la seva llarga història: alguna gotera per demostrar on cal repassar la teulada, el patiment per donar aixopluc a tots els animals de casa, una que altra pedra que fuig del marge, una mica d’aigua filtrant-se al celler, un bon doll entrant pel forat del sostre de la capella del Sant Crist... i, així, a primer cop d’ull, poca cosa més. El temps dirà.


De moment, nosaltres us direm que aquí va començar a ploure el diumenge al vespre, sortosament després d’haver pogut fer sense problemes totes les visites guiades al conjunt medieval que havien estat concertades per aquell festiu. El dilluns, dia 3, va anar fent tranquil•lament, de manera continuada i amb alguna tronada llunyana. De manera que a la nit varem tenir que buidar el pluviòmetre perquè ja havia mesurat 47 litres per metre quadrat i era a punt de vessar. Des d’aquell moment fins a primeres hores del matí, quan finalment els ruixats es varen aturar, s’hi van sumar 27 litres més. Després d’un dia sense nous registres, durant el vespre i la nit van caure 4 litres més, el que dona un total de 78 litres per metre quadrat pel conjunt de la tongada a Mediona. En aquest full de l’agenda queda apuntat que precisament aquesta data, ves per on, era la marcada per començar la reparació de la part de la coberta de l’església desmanegada per la ventada de cap d’any... obres que, després de quatre mesos, van tenir que esperar encara un parell de dies més a que escampés per poder arrencar.


Fins a finals d'abril, la riera, que enguany no ha deixat de córrer, reflectia amb aigües ben clares i tranquiles l’esclat espectacular de la primavera. El dia 4 de maig baixava tèrbola i amb molta força, bramant pel congost i omplint bona part de l’ample de la seva llera. Tant amunt, cap a Sant Joan, com abaix, en direcció a Sant Quintí, el corrent va cobrir diferents trams del vell camí, amb una imatge que recordava les antigues històries dels carros arrossegats per la riuada en la diada d’algun antic aplec. El recorregut seguia essent impracticable al començar aquest dimecres dia 5, però el cabal anava baixant i l'aigua recuperava de mica en mica la seva transparència: quelcom que, a ben segur, van agrair una parella d’ornitòlegs suecs que, aprofitant les seves vacances a la comarca, s’hi van acostar per observar les aus d’aquest espai natural en un dels seus moments més feréstecs. I que duri!