Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

diumenge, 29 d’agost de 2010

PER L'APLEC 2010, EXPOSICIÓ COL·LECTIVA DE PINTURA AL CASTELL DE MEDIONA

EL DIUMENGE 5 DE SETEMBRE S'INAUGURA LA MOSTRA QUE RECULL LES CREACIONS DE JOSEP GUAL, ANITA LLUVIÀ, MARIA TERESA POCH, NÚRIA ROIG I MARIA ROSA ROMEU


Des de 1743, cada primer diumenge de setembre se celebra l’Aplec del Sant Crist de Mediona. A les celebracions religioses que marcaren l’origen d’aquesta diada s'hi han anat sumant la tradicional arrossada, la música, el ball i diferents manifestacions culturals. Entre aquestes figura l’exposició de diferents modalitats artístiques – pintura, ceràmica, escultura, antiguitats...—que, en els darrers 14 anys, el Castell de Mediona ofereix als seus visitants en aquesta data tan assenyalada. En la seva edició del 2010 el nostre convidat és el pintor Josep Gual, que tornarà a portar la seva creació a la galeria situada sobre l’església de Santa Maria. I ho farà acompanyat per les obres de Maria Teresa Poch, Anita Lluvià, Núria Roig i Maria Rosa Romeu, que han compartit amb ell una recent mostra col•lectiva a Sant Quintí. Ara ve cap aquí per a tots vosaltres i la inauguració serà el proper diumenge 5 de setembre de 2010. Us hi esperem, però si algú no pot venir el dia de l’Aplec, serà visitable fins al dia 12 d’octubre, en horaris d’onze del matí a una del migdia i de cinc de la tarda a vuit del vespre (entre setmana és aconsellable trucar abans al 93 898 57 01 per concertar la visita). No us la podeu perdre!
JOSEP GUAL TUTUSAUS es gradua a l’Escola d’Arts i Oficis Artístics de Barcelona. Col•labora com il•lustrador amb prestigioses editorial europees i americanes (Warren, Disney, Fleetway...) Actualment, els seus dibuixos es publiquen en un important mitjà de comunicació de Londres.

Entra d’altres, les seves exposicions i activitats artístiques dels darrers anys són:


1986.- Sala de Cultura de l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona
1987.- Viatge d’estudis d’un any a Anglaterra i Escòcia
1988.- Casal de Cultura, Sant Pere de Riudebitlles
1989.- Aula de Cultura Caixa Penedès, Vilanova i al Geltrú
1990.- Orfeo Atlàntida, Barcelona
1991.- Sala Lluís, Sant Martí Sarroca
1992.- Sala Atelier, Barcelona
1993.- Permanències de treball i estudis al nord d’Itàlia (Venècia, Milà)
1994-1999.- Sala d’Exposicions “El Jardí” de Sant Quintí de Mediona
2000.- Primer accèssit, Mostra Artística de Sant Ramon de Penyafort, de Santa Margarida i els Monjos
2000.- Exposició d’olis i pastels al Celler dels Marquesos de Llió
2001.- Exposició d’olis i pastels al Castell e Mediona
2002.- Exposició d’olis i pastels al Centre Cívic d’El Vendrell
2003.- Exposició d’olis i pastels a Les Voltes Casa Bas, de Capellades


Les seves exposicions són freqüents a la comarca, ja siguin individuals o col•lectives, con la recentment presentada al seu poble de residència, Sant Quintí de Mediona, amb les artistes que també l’acompanyen en la mostra del Castell de Mediona: Maria Teresa Poch, Anita Lluvià, Núria Roig i Maria Rosa Romeu.Les obres de Josep Gual són presents a diferents col•leccions internacionals:

- Yeronga, Queenland, Austràlia
- K.Verlag GMBH, Berlin-Hamburg
- International Art Work, Londres
- W. Wittmann, Àustria

També imparteix classes de dibuix i pintura a Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Riudebitlles i Sant Quintí de Mediona.