Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dimecres, 24 d’agost de 2011

ROMEU I JULIETA AL CASTELL DE MEDIONA


Al llarg de la seva ja llarga història, el Castell de Mediona ha estat font d’inspiració per a moltes creacions en els variats territoris de l’art. Àngels Solanes l’ha triat en aquesta ocasió per a fer la seva versió fotogràfica lliure de l'amor de Romeu i Julieta. Així, l’antiga escala del campanar, la portalada romànica de l’església de Santa Maria, el celler del segle XIII, la Torre Gran del XV o la imponent imatge de la fortalesa medionenca presa des de la riera es converteixen avui en escenaris per recrear aquí els diferents episodis del drama protagonitzat pels amants de Verona (que, ves per on, rima amb Mediona).

Tot plegat va ser realitzat durant una intensa sessió fotogràfica dirigida per Àngels Solanes a finals del passat mes de maig de 2011 al Castell de Mediona. En ella hi participaren Cristina Procopi i Alex Gonzàlez (models que interpreten els dos personatges de la història), Meritxell Bernet (diseny del vestuari de Julieta i estilisme en general), Cristina Asensi (maquillatge), Magaly Muñoz (perruqueria), i Laia Bernet (making of i ajudant de fotografia).


AIXÍ ES VA FER.- El resultat de la seva feina ha estat una magnífica sèrie d’imatges que recrea tota la tendresa i la passió, l’amor i la tragèdia final d’una història romàntica elevada a mite universal que Àngels Solanes i el seu equip van saber situar als racons més emblemàtics del Castelld e Mediona. Les imatges reflecteixen alguns moments de la sessió fotogràfica i alguna de les escenes resultants. També us adjuntem un vídeo de YouTube que recull els moments més significatius de la jornada de treball i els diferents espais en els que es va emmarcar la història.

Així va néixer la versió fotogràfica de “Romeu i Julieta, romanç al castell”, una mostra de la podreu contemplar al mateix Castell de Mediona que va servir-li d’escenari. L’exposició s’obrirà al públic el proper diumenge, dia 4 de setembre, coincidint amb la diada de l’Aplec 2011 del Sant Crist de Mediona i serà visitable fins el 30 d’octubre. Els festius tindrà un horari d’11 h. a 14 h. del matí i de 17 h. a 20 h. del vespre. Els dies feiners és aconsellable trucar abans al 93-898 57 01.


IL•LUSIONS FETES REALITAT.- Àngels Solanes comenta que “la sessió al Castell va sorgir d’una petita idea que poc a poc es va anar engrandint… i finalment va acabar amb un equip de set persones implicades i il•lusionades amb un projecte que tenia tota la pinta de ser molt maco!!!” i expressa el seu “agraïment immens” a tothom que a col•laborat en la seva realització.

Nascuda Sant Sadurní d’Anoia i veïna de Torrelavit, Àngels Solanes capta de manera molt personal els detalls, els colors i les textures que enfoca amb el seu objectiu. Una bona mostra en són les imatges que, ara fa un any, va captar d'alguns racons del Castell de Mediona i que podreu trobar a aquest mateix bloc en una entrada del 26 de setembre del 2010.

Com ja ens explicava aleshores, el gustet per la fotografia va començar a agafar-lo de joveneta, quan tenia 18 anys i va trobar-se a les mans una primera càmera réflex analògica que va fer les seves delícies durant molt de temps. “Em vaig formar, i em continuo formant, de manera totalment autodidacta, llegint molts llibres, manuals i fins i tot, aleshores, enciclopèdies per fascicles”, afegeix. “I moltes hores provant enquadraments, enfoques, llum…”


UN INSTANT PER A SEMPRE.- Més endavant va aconseguir una segona càmera analògica “que encara a dia d’avui funciona…” però amb l’arribada de l’era digital i les compactes, un nou mon se li obria al davant: ara fa uns tres anys començar a disparar amb una càmera réflex digital i,”ja amb coneixements avançats de edició, tot es va fer molt més fàcil”, reconeix. Actualment treballa amb dos cossos de càmera, varies òptiques i bàsics de fotografia, i disposa d’un petit estudi.

“Amb la meva nova càmera em vaig passar un temps fotografiant tot el que se’m passava per davant”, confessa. “Però em vaig començar a centrar en el retrat, doncs m’agrada captar expressions, i poc a poc vaig entrar en el món de les models i vaig comprovar que realment era el que mes m’agradava fotografiar”. I així hem arribat a la seva versió de Romeu i Julieta que avui presentem i que ben aviat s’exposarà al Castell de Mediona.

Si li demaneu què és per a ella la fotografia, us contestarà que no pot expressar-ho amb quatre paraules: “És una emoció constat cada vegada que agafo la càmera entre les meves mans, és una màgia que em fa sentir bé, em dona energia i sento com tot gira a un entorn positiu… sabent que en cada clic hi ha un instant que no tornarà a passar i que jo, en aquell moment, he captat per a sempre més”.

(I, com us deiem fa un any, fins aquí només un petit tast de la elaboració i el resultat de l'obra d'Àngels Solans. Si en voleu més, acosteu-vos a partir del 4 de setembre al Castell de Mediona per contemplar-la en directe o furgueu per Internet. Aquí teniu un parell d'adreces:

http//www.solanfotos.net
http//angiefotografia.com


... i si voleu fer-li qualsevol consulta, la seva adreça electrònica és: fotosolan@hotmail.com)

2 comentaris:

angie sol ha dit...

Moltissimes gracies en nom de tot l'equip per aquesta preciosa entrada!
Rebeu una abraçada i ens veiem ben aviat!!!

Anònim ha dit...

Pareciera que el amor y el enamoramiento estuvieran pasados de moda en este mundo lleno de indignados, pero, a pesar de todos los acontecimientos que nos rodean, cuando veo estas fotos me imagino con mi Julieta abrazados al lado de esas piedras hermosas que me quieren enseñar algo.
Os felicito desde Madrid.