Pàgines

Informació


Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISMEEncinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.


NATURA I ESCALADA


Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.


HISTÒRIA


Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.


CULTURAEl Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.


VISITES GUIADESLes visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 4 € per persona (descomptes per a nens, jubilats i grups de 20 persones o més). Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 2 € per persona.


Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.


ACCESSOS


El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.

A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande

dijous, 2 de febrer de 2012

L'ENFARINADA AL CASTELL DE MEDIONA.... DE MOMENT


Mediona s’ha llevat avui enfarinada per la nevadeta. Com mitja Catalunya, també és cert: per això, com a aquestes hores ja ha fet la meitat del país, ensenyem les imatges de la nostra emblanquinada particular. Poca cosa, però a primera hora era prou per pintar bona part de la plaça. Concretament, la banda de la terrassa aixecada sobre pilons els anys 70 en les obres de l’antiga casa de colònies. Gràcies a això, de bon matí es podia resseguir el caminet fet per una mostela per arribar fins la paperera que acostuma a saquejar amb nocturnitat i sense deixar més rastre de la seva malifeta que les deixalles escampades.

Amb temperatures que cap allà les set del matí estaven a -0,6º i que fins ben passat el migdia no aconseguirien superar la ratlla dels zero graus, en aquella zona la neu va resistir força estona. En canvi, a la part de la terrassa que correspon a l’antiga era amb terra ferma a sota, la nevada no va arribar a quallar en cap moment malgrat les volves que, de tant en tant i amb més o menys intensitat, el cel anava enviant.

Tampoc va agafar al camí cimentat: res a veure, doncs, amb la forta nevada del març de 2010, que va reclamar uns quants sacs de sal per tornar a fer practicable aquesta via d’accés per als vehicles, ni molt menys amb la del 2001, que va deixar el Castell “incomunicat” un parell de setmanes durant les quals la única manera sortir-ne o arribar-hi era fent-ho a peu per una pujada que mai no acabava de desglaçar-se.

A diferència d’aleshores, aquest 2 de febrer de 2012, res de caramells degotant des d’unes teulades colgades sota un pesant mantell blanc que fa patir per algunes bigues i ni una mica de neu en el pati faci difícil acostar-se al portal de l’església de Santa Maria de Mediona. En aquest cas, doncs, no hi imatges impressionants ni postals per a felicitar el proper Nadal: només l’enfarinada de teules i arbres de les muntanyes per deixar constància d’un episodi molt anunciat i de poca intensitat. De moment, perquè a aquesta nit, diuen, podria reactivar-se.

Però d’això, en tot cas, tocaria parlar-ne demà. D’avui diguem que temperatura mínima ha estat de -1,1º, a les 7.06 h. de la tarda, i la màxima ha arribat a 3º positius a les 12.12 h. del migdia. El cop més fort del vent va ser de 29,6 km/h, de tramuntana (358º nord), registrat a les 4.13 h. de la tarda. I tot plegat combinat, va fer que la impressió tèrmica toqués fons a les deu del matí amb -6,6º. Aquestes són, al menys les dades que, ara com ara, ens dona la petita estació meteorològica del Castell de Mediona.

Poca cosa comparat amb els vents i les glaçades que ens anuncien per les properes hores i dies. Així que, abriguem-nos, llenya a l’estufa, un rajolí a la aixeta per mirar que no es congelin les canonades i... ja en parlarem!

1 comentari:

Marta ha dit...

Hahaha i les "petjadetes" de la terrassa????
A la Llacuna fa molt de fred, suposo que al castell també, oi? qüestió d'abrigar-se bé, ...moooooooolt bé!!!